Απο την Ευτυχία Φράγκου

 

Δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες, μαγαζιά, πολυκαταστήματα, eshops, ένας ορυμαγδός καταναλωτικών επιλογών για να επιδοθείς σε όσες αγορές θέλεις, όσο μπορείς και για όσο αντέχεις.

Φώτα, μουσικές, λαμπυρίζουσες ταμπέλες που ανακοινώνουν κάθε φορά όλο και πιο σπουδαίες προσφορές. Έχεις κάθε λόγο να ξοδέψεις. Ανεξάρτητα από το αν δεν έχεις.

Ποτέ άλλωστε δεν είχαμε τόσες πολλές επιλογές και ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσες μη ποιοτικές επιλογές.

Μια ολόκληρη βιομηχανία η οποία στηρίζεται στο μη ποιοτικό, στο μαζικό, στο πρόσκαιρο.

Ρούχα μιας χρήσης, ρούχα που χαλάνε, που μυρίζουν, που σε «τρώνε», που έχουν κακή υφή.

Παπούτσια που κάνουν τα πόδια σου να πονάνε, που δημιουργούν κότσι, που επιτείνουν την κακοσμία. Οι έρευνες καταιγιστικές: Το 88% των γυναικών φορά στενά και ακατάλληλα παπούτσια και από αυτές το 55% έχει κότσια 9 φορές συχνότερα από ότι οι άνδρες.

 ———————————————

Εμείς είχαμε μια αρχή πάντα στο σπίτι μας, που την ενισχύαμε και με τις ανάλογες φυσικά ρήσεις:

«Λίγα και καλά» (για να δικαιολογήσουμε ότι τα υπόλοιπα παιδιά έπαιρναν σχολική σάκα κάθε χρόνο ενώ εγώ ανά τρία!)

«Τα καρύδια τα καλά, λίγα είναι κι ακριβά».

«Το φθηνό βγαίνει ακριβό»… Και όλες αυτές οι θυμόσοφες ρήσεις του λαού μας που έκλειναν ή άνοιγαν μια κουβέντα για να δώσουν πάντα το αντίστοιχο κύρος…

Η μαμά μου είχε μια τρέλα, με τα καλά υφάσματα, με τις περιποιημένες ραφές, με οτιδήποτε ποιοτικό. Έτσι εκπαιδεύτηκα από εκείνη να κοιτάζω τις ταμπέλες, να αναποδογυρίζω τα ρούχα, να ψάχνω με λεπτομέρεια τις συνθέσεις των υφασμάτων.

Όταν μου άρεσε ένα ρούχο και τη ρωτούσα αν μπορούμε να το πάρουμε η πρώτη ερώτησή της ήταν: «Τι ύφασμα είναι»;

Και αμέσως μετά: «Να το πάρουμε λίγο μεγαλύτερο. Να σου κάνει και του χρόνου, του παραχρόνου… Με προοπτική».

 

Με τα χρόνια έμαθα πολλά για τα υφάσματα, εκπαιδέυτηκε το χέρι μου και το μάτι μου στο να τα αναγνωρίζω.

Και από τότε αναζητώ με ευλάβεια κανονική, τα βαμβακερά, τα μεταξωτά, τα λινά, τα ατόφια μάλλινα (μερινό, ανκορά, κασμίρ), τα δερμάτινα. Υφάσματα που αγκαλιάζουν το σώμα, που το χαϊδεύουν, που το προστατεύουν και το αναδεικνύουν.

———————————–

Τι έγινε η ποιότητα πέθανε; 

Και όσο πιο πολύ βγαίνεις στα μαγαζιά τόσο πιο πολύ μεγαλώνει η θλίψη.

Πολυεστέρας, ελαστίνη, ακρυλικά, ζέρσεϊ, λύκρα, νάιλον, πολυεθουράνη (που μιμείται την όψη και την υφή του δέρματος)… Όλων των ειδών τα χημικά υφάσματα. Όσο περνάνε τα χρόνια, η εύρεση ρούχων φτιαγμένα από υφάσματα φυτικής και ζωικής προέλευσης είναι σαν το κυνήγι χαμένου θησαυρού.. 

 

Τι αξίζει να προσέχεις…

-Να κοιτάζεις τις ταμπέλες. Να ξέρεις τι αγοράζεις και σε τι δίνεις τα λεφτά σου.

-Celebrity designers: Μην παρασύρεσαι από το όνομα του αγαπημένου σου τραγουδιστή, ηθοποιού που αποφάσισε να βγάλει και μια σειρά ρούχων. Μερικές σειρές είναι πολύ καλές, άλλες πάλι δεν έχουν καμία αντιστοιχία μεταξύ ποιότητας-τιμής.

 

-Όταν ψωνίζεις από το διαδίκτυο να πηγαίνεις πάντα στην κατηγορία details (λεπτομέρειες) όπου θα βρεις αναλυτική περιγραφή του είδους που έχεις επιλέξει.

-Πλέον ακόμα και οι μεγάλες αλυσίδες ρούχων έχουν βγάλει σειρές organic/ premium quality/ natural κ.ο.κ.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες συμβουλές που έχω ακούσει από έναν πολύ επιτυχημένο άνθρωπο: «Ό,τι κατέκτησα το οφείλω στο μυαλό μου, στις αποφάσεις που πήρα σε κρίσιμες στιγμές, στη μοίρα, στην τύχη που ήταν με το μέρος μου, στο άστρο μου αν θέλεις να το αποκαλέσεις έτσι, αλλά το προβάδισμά μου το οφείλω στο ντύσιμό μου, στα ανυπέρβλητης αισθητικής και ποιότητας ρούχα μου….»

-Να επενδύεις σε διαχρονικά κομμάτια. ΔΕΝ είναι θέμα χρημάτων ούτε πολυτέλειας, είναι θέμα επιλογής. Από το να αγοράσεις σε ένα χρόνο άπειρα άχρηστα είδη, προτίμησε να αγοράσεις μόνο ένα. Αξίζει μέσα στα χρόνια να επενδύσεις στα εξής:

-Ολόμαλλο παλτό.

-Ένα δερμάτινο τζάκετ

-Δερμάτινες (αθάνατες) τσάντες

-Δερμάτινα παπούτσια

-μερικά ποιοτικά μάλλινα (εγώ προτιμώ τα μερινό)

-βαμβακερά ρούχα

-κασμιρένιο κασκόλ/πουλόβερ

-μεταξωτό φόρεμα

-καλοραμμένο κουστούμι

-Τα διαχρονικά σου κομμάτια να τα ψωνίζεις πάντα στις εκπτώσεις. Μπορείς να πετύχεις εξαιρετικές ευκαιρίες.

 

-Επένδυσε στην ανακύκλωση ρούχων: Το υπέροχο τουίντ της γιαγιάς, το κασκόλ του παππού σου, το μεταξωτό φόρεμα της μεγάλης σου αδελφής, το μάλλινο παλτό της μαμάς, η δερμάτινη παλιά τσάντα του μπαμπά αλλά και όλους αυτούς τους υπέροχους θησαυρούς που θα βρεις στο σπίτι σου, μπορείς να τους αξιοποιήσεις. Με μια εύκολη μεταποίηση, με λίγες τροποποιήσεις αυτά τα υπέροχα κειμήλια μπορούν να πάνε από χέρι σε χέρι. Θα διαπιστώσεις και εσύ ότι τα ρούχα των «παλιών» ήταν ποιοτικά στο σύνολό τους, καλοραμμένα και υψηλής αισθητικής. Και εσύ με αυτό τον τρόπο, θα νιώθεις ότι τους φοράς πάντα πάνω σου.

«Ποιότητα σημαίνει να το κάνεις καλά όταν κανένας δεν βλέπει.»- Henry Ford

Να είσαι ένας συνειδητοποιημένος καταναλωτής. Ενημερωμένος. Να είσαι εκλεκτική και επιλεκτική. Κλασάτη. Α’ εθνικής που έλεγε και η γιαγιά…

 

Είσαι ότι δίνεις στον εαυτό σου να τρώει. Είσαι τα αναγνώσματα σου. 

Γιατί στην τελική είμαστε ότι κάνουμε. Είμαστε ότι φοράμε.

Είμαστε οι επιλογές μας.