Οι συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την αρχή

Ανεξάρτητα από το πόσο εντατικά παρακολουθείς τον χώρο της μόδας, τον τελευταίο χρόνο πιθανότατα έχεις συναντήσει -έστω και μία φορά- τον όρο «βιώσιμη μόδα». Παρότι χρειάστηκε να περάσουν περίπου δέκα χρόνια από την πρώτη φορά που καταγράφηκε ο συγκεκριμένος όρος, μέχρι να γνωστοποιηθεί και να διαδοθεί στο ευρύ κοινό, σήμερα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και πιο ελπιδοφόρες τάσεις της μόδας.

Ουσιαστικά, η βιώσιμη μόδα καλεί τους σχεδιαστές και τις επιχειρήσεις ρουχισμού να αναδιαμορφώσουν τον τρόπο παραγωγής των ρούχων τους, εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενούς τους και επιλέγοντας βιώσιμα υλικά και τρόπους για την κατασκευή των ρούχων. Ταυτόχρονα, παροτρύνουν εμάς, τους καταναλωτές, να αποκτήσουμε μία πιο υπεύθυνη στάση σε ό,τι αφορά τις αγορές των ρούχων μας, ενισχύοντας την προσπάθεια για περιορισμό του οικολογικού αποτυπώματος.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που επιθυμείς να βάλεις και εσύ το «λιθαράκι» σου σε αυτή την προσπάθεια, παρακάτω υπάρχουν συγκεντρωμένα τα βήματα που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την αρχή.

Γνώρισε καλύτερα το περιεχόμενο της ντουλάπας σου

Το πρώτο βήμα για να κάνεις τη βιώσιμη μόδα μέρος του τρόπου ζωής σου, είναι να πραγματοποιήσεις μία πρώτη διαλογή, ένα καλό ξεσκαρτάρισμα στα ρούχα που ήδη διαθέτεις στην ντουλάπα σου. Ξεχωρίζοντας τα ρούχα που φοράς τακτικά, από εκείνα που έχουν παλιώσει, εκείνα που δεν σου εφαρμόζουν καλά και εκείνα που δεν σε εκφράζουν, θα έχεις μία καλύτερη εικόνα των επιλογών που διαθέτεις, αλλά θα είσαι σε θέση να ξέρεις και τι ακριβώς σου λείπει.

Περιόρισε την γκαρνταρόμπα σου και γίνε δημιουργική

Αφού επιλέξεις τα ρούχα που θέλεις να παραμείνουν στην ντουλάπα σου, θα χρειαστεί να θέσεις στον εαυτό σου την πρόκληση να αποφύγει τις αγορές (παραδοσιακές ή ψηφιακές) για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να «ξεκλειδώσεις» τη δημιουργικότητά σου και να φτιάξεις πρωτότυπα σύνολα με όσα κομμάτια υπάρχουν ήδη στα ράφια και τα συρτάρια σου. Έτσι, όχι μόνο θα αποφύγεις τις άσκοπες αγορές, αλλά θα ανακαλύψεις διαφορετικούς τρόπους να φορέσεις τα ρούχα τα οποία αισθάνεσαι ότι έχεις βαρεθεί. Να είσαι σίγουρη πως θα εκπλαγείς μόλις διαπιστώσεις πόσα σύνολα μπορείς να δημιουργήσεις με ένα απλό μαύρο μπλουζάκι ή ένα παντελόνι.

Τι είναι η βιώσιμη μόδα και πώς θα την κάνεις μέρος της καθημερινότητάς σουΔώσε παράταση στη διάρκεια ζωής των ρούχων

Σίγουρα υπάρχουν κομμάτια στην ντουλάπα σου, τα οποία ενώ σου αρέσουν, δεν ταιριάζουν πλέον στον σωματότυπό σου ή έχουν κάποιο ελάττωμα, με αποτέλεσμα να είναι εδώ και μήνες αφόρετα. Μπορείς να συγκεντρώσεις τα συγκεκριμένα κομμάτια σε μία τσάντα και να επισκεφθείς τη μοδίστρα της περιοχής σου, η οποία θα σε ενημερώσει για το αν υπάρχει δυνατότητα επιδιόρθωσης ή θα σου επισημάνει τις μεταποιήσεις που χρειάζεται να γίνουν, για να είναι τα ρούχα… κομμένα και ραμμένα στα μέτρα σου.

Κανένα ρούχο δεν καταλήγει στον κάδο

Ένας από τους απαράβατους κανόνες της βιώσιμης μόδας, είναι πως κανένα ρούχο δεν καταλήγει στον κάδο απορριμμάτων, καθώς αυξάνει το οικολογικό αποτύπωμα. Αντίθετα, ένα ρούχο που πλέον δεν θέλεις να φοράς, μπορεί να γίνει χιλιάδες άλλα πράγματα. Πριν βιαστείς να το ξεφορτωθείς, μπορείς να του χαρίσεις μία δεύτερη «ζωή» πραγματοποιώντας μία δωρεά σε κάποιον οργανισμό που συλλέγει ρούχα, μετατρέποντας το ρούχο σε πανάκι καθαρισμού, θήκη μαξιλαριών, χειροποίητη τσάντα για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ ή ένα νέο ρούχο.

Περιηγήσου στα καταστήματα ρούχων από «δεύτερο χέρι»

Εάν μέχρι σήμερα αγόραζες τα ρούχα σου μόνο από μεγάλα πολυκαταστήματα, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα λατρέψεις τα καταστήματα με ρούχα «δεύτερο χέρι», τα οποία όσο πάνε και πληθαίνουν στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις τα τελευταία χρόνια. Τα συγκεκριμένα καταστήματα διαθέτουν μία μεγάλη ποικιλία ρούχων, υποδημάτων και αξεσουάρ σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, ενώ τα περισσότερα από τα ρούχα που εμπορεύονται είναι τόσο μοναδικά, που δύσκολα θα συναντήσεις κάποια άλλη γυναίκα στο δρόμο να φοράει το ίδιο σύνολο με εσένα.

Τι είναι η βιώσιμη μόδα και πώς θα την κάνεις μέρος της καθημερινότητάς σουΌποια συμβουλή κι αν επιλέξεις για να κάνεις τη βιώσιμη μόδα μέρος της καθημερινότητάς σου, να θυμάσαι πως το στυλ δεν απαιτεί να έχουμε μία γεμάτη ντουλάπα από ρούχα, αλλά να διαθέτουμε καλοραμμένα και διαχρονικά κομμάτια που μπορούν να ταιριάξουν μεταξύ τους με πολλούς τρόπους. Είσαι έτοιμη να κάνεις την αρχή;